Gratis Gezeik (5)

Eigenlijk niet zo’n zin om te zeiken over het Gezeik, dat je er Gratis bijkrijgt als je chronisch ziek bent, beperkingen hebt, gehandicapped bent, disabled, of die vreselijke ‘als je iemand met uitdagingen bent’. En ik zou vandaag zó veel kunnen zeiken over zó veel dingen… you don’t wanna know. Of, nou ja, waarschijnlijk wel, als je al zover gekomen bent 🙂

Laat ik me beperken tot de UWV toestand. De laatste keer dat ik daarover schreef, was in september. Ik was nogal gefixeerd op dat doelgroepregister-gedoe, plus dan die klantadvizeur die vond dat ik meer uren moest kunnen gaan werken, terwijl mijn gezondheid er juist op achteruit was gegaan (hetgeen ik ze netjes gemeld had).
Ergens in oktober/november had ik een baantje van slechts 12 uur pw gevonden, voor 1 jaar (daarna moet je weg, want ze willen geen vast contract geven) bij de Oba. Leuk boeken opruimen. Dat viel enigszins tegen, de redenen ga ik niet vertellen, te lang verhaal. Dus moest ik na 3 weken stoppen. Wat me vervolgens een enorme shitload aan financiëel gezeik opleverde, en nee, dat is niet Gratis. Ga ik ook niet allemaal vertellen, ook té lang verhaal, waarvan ik hoopte dat het deze maand was afgerond, maar nee… continuing shitstory.

Goed: UWV. In oktober had ik nog contact opgenomen, over dat baantje, over dat doelgroepgebeuren, en ergens in mijn herinnering heb ik later ook nog eens gemeld (dat had hij me gevraagd) over de voortzetting met andere psych bij Voorzet. In oktober kreeg ik nog een antwoord, dat hij het zou uitzoeken. Later nog antwoord van een collega, dat hij er niet was. En sindsdien…. is het stil. Het is nu 2 juli. 9 maanden al niets meer vernomen.

Behalve dan dat ik geld moest terugbetalen en dat soort gedoe. Is hij ziek, heeft hij Long-Covid, ene functie elders? Zijn ze me vergeten?
Ik denk eerder dat ze me in de bak met onhandelbare klanten hebben gestort. Wat niet zo vreemd zou zijn: want sinds dezelfde oktober heb ik geen ‘gewone’ WIA meer, dat al geen vetpot was, nu ben ik doorgesluisd naar de VVU, de vervolguitkering. Dat is 50% van het minimumloon.
En ja, dan krijg je normaal gesproken een toeslag tot bijstandsniveau; voor mij geldt dat niet, omdat ik van het pensioenfonds van de werkgever waar ik door in deze toestand ben gekomen, een schamel arbeidsongeschiktheidspensioentje krijg, waardoor ik in totaal 50 euro netto per maand méér heb dan een bijstandsgerechtigde. Met de toeslagen kom ik net rond. (laat ik het maar niet hebben over het UWV zelf, de Belastingdienst en de Afd. Belastingen van de Gemeente Amsterdam die me maar blijven komen plukken, omdat ze allemaal langs elkaar heen werken en dingen kwijtraken en onduidelijk maken en wat een zooi).
Dus waarschijnlijk, omdat ze me nu zo’n lage uitkering betalen, waarvan een deel dan ook nog eens door anderen betaald wordt, laten ze me maar? Misschien zijn ze dan goedkoper uit, ipv dat ze me in één of ander kansloos traject moeten gaan dwingelanden.

En i don’t care. Liever weinig geld, dan nog méér Gratis Gezeik.
Ben wel bang toch, dat ze me binnenkort weer oproepen, dat ik hergekeurd moet, en dat ik dan naar de bijstand word afgescheept. Financieel ben ik dan eigenlijk ongeveer hetzelfde uit, en wsl minder gezeik met belastingen etc. Maar juist wel weer meer gezeik met idiote verplichtingen. Terwijl – mijn fysieke en psychische toestand gaat niet meer beter worden, en dat geeft niets, zolang ze me maar met rust laten. Dustja, idunno.