VKBlog: Tekenonderwerpen

Op dit moment, aan het begin van dit vrijwilligersproject, heb ik nog maar 40 tekeningen klaar.

Maar er komt natuurlijk een moment, dat het lastig zal zijn om nieuwe tekeningen te bedenken.
Nu heb ik momenteel niet veel problemen daarmee, ik vind zoveel interessant en zie in bijna alles wel een tekenonderwerp. En soms pakt dat beter uit dan anders, i know.

Iemand zei eens tegen me, dat je het beste dicht bij je zelf kunt blijven, bij het kiezen van een onderwerp. Dat ging over het maken van films, maar het geldt natuurlijk voor alle dingen die je maakt. Je moet het leuk vinden om te doen, geïnteresseerd zijn in je onderwerp.
Maar dat kunnen dus ook dingen zijn die juist heel ver van je af staan. Omdat je er meer van wilt weten, misschien. Of omdat je het zo bizar vindt. Of zo lelijk, dat het je intrigeert (en wanneer is iets lelijk?).

Zo heb ik nu een paar ‘toetsenbordinist’ tekeningen. ‘Toetsenbordinisten’ zijn de extreem-rechtse engerikken, die linkse mensen bedreigen en uitschelden op social media. Veel hebben een anoniem account, maar toch ook veel mensen hebben gewoon hun eigen foto bij hun account staan. Ik kijk daar soms naar, en dacht: als ik ze nou eens teken, wat dan?

Ik ben al jaren bezig met hoe ons onderbewustzijn werkt, en dan met name probeer ik dat uit door middel van tekenen. Bijvoorbeeld door een dag lang me te verdiepen in 1 voor mij vreemd onderwerp, en er dan tekeningen over te maken – een paar op dezelfde dag, en een aantal na een nachtje slapen.
Het grappige was, dat de tekeningen die ik pas de volgende dag maakte, altijd veel beter op het onderwerp aansloten (dat had ook te maken met mijn toenmalige manier van tekenen – daar vertel ik nog wel eens een andere keer over).

Vanuit die gedachte wilde ik dus die koppen tekenen. Uiteraard komen dan mijn eigen vooroordelen, angsten, gedachten, whatever in die tekeningen terecht. Dus als ik iemand heel bozig teken, is dat misschien helemaal niet hoe die persoon daadwerkelijk op de foto stond. Of toch wel? En wie bepaalt dat?

Dat is dus dan een onderwerp dat ik kan tekenen. Helaas zijn er heel veel enge mensen op de deze aardkloot, dus ik kan nog een tijdje voort. Of het leuk is om zo iemand aan je muur te hangen? Waarschijnlijk niet. Then again: niet alle kunst hoeft leuk of aardig of gezellig te zijn. Liever niet, zelfs. En i know #2: veel mensen zijn dat niet met mij eens. Dat mag, maar ik vond het toch wel even prettig om hier te melden, dat er ook veel kunstenaars zijn, die andere dingen belangrijk vinden. Vooral op Twitter wordt dat nog wel vergeten.

Teken ik dan alleen maar klotedingen? Nee, ik teken ook wel leuke en lieve dingen. Bomen, bijvoorbeeld, ik hou zó van bomen! Takken, bladeren, stammen, knoesten… ik hou er van. Ik heb me voorgenomen meer bloemen te gaan tekenen, die teken ik eigenlijk zelden. Wie weet wat daarvan komt.
Verder houdt ik erg van Google streetview, ik post regelmatig onder de #straatkijk op Twitter door mij gevonden beelden. Het is rustgevend, soms ook wel té melancholiek ook voor me, dat reizen over de aardbol in een muisklik. Daar is zoveel moois, bijzonders, raars te zien.

Dit project leek me ook een mooie gelegenheid, om eens te kijken, welke andere onderwerpen ik nu het meest teken. En of dat door de hoeveelheid tekeningen verandert. Ik ben erg benieuwd. En ik hoop jullie ook 🙂