VKblog: Kleuren en Het Vervagen

Degenen die het geduld hebben om alle tekeningen te bekijken, zullen hebben opgemerkt dat ik sinds kort soms een opmerking erbij vermeld aangaande de gebruikte kleur/inkt. Ik zet dat erbij, omdat ik niet wil dat mensen een tekening aanschaffen (of dat nou voor geld of gratis is), waarvan later blijkt dat het opeens vervaagt.

Maar eigenlijk heb ik geen flauw idee, of het zal vervagen. Van sommige inkten is de kans een stuk groter, dat het eerder gaat vervagen. Wanneer? Dat kan niemand zeggen. En als je de tekening in een donkere kamer hangt, zal het later vervagen, dan wanneer je het ergens hangt waar veel zonlicht komt.
En hang je het op een plek, waar de zon er ook echt een tijd per dag regelrecht op schijnt, dan gaat het vervagen nóg sneller.
En, zoals ik al in de FAQ schreef: dat geldt voor alles wat je langdurig aan zonlicht blootstelt. Ook ons zelf helaas.

De beste manier om de tekening zo min mogelijk te laten vervagen, is om deze in een map in een goed afgesloten la/doos/kast op te bergen.
Maar de meeste mensen zullen hem graag dagelijks willen zien.
Dan kan – naast het vermijden van direct zonlicht – ook een goede inlijsting helpen. Door het gebruik van museumglas wordt veel UV licht tegengehouden, afhankelijk van welke kwaliteit je aanschaft. Een goede lijstenmaker kan je daar verder over vertellen.

Als kunstenaar kun je ook strijden tegen deze vergankelijkheid, door gebruik te maken van inkten en verven op basis van pigment. Uiteraard zijn er ook binnen deze ook weer verschillende kwaliteiten, met verschillende gradaties van lichtechtheid.

De Gratis Tekeningen maak ik voornamelijk met inkt. De zwarte inkt is op basis van pigment, dus die is okee, en zal niet zo heel snel vervagen (als dus alle omstandigheden verder ook okee zijn).
De kleuren die ik zo nu en dan gebruik, daar wordt het wat lastiger.

Door de vaak zeer kleine vlakken die ik kleur, gebruik ik daarvoor het liefst fineliners. Helaas zijn er geen fineliners op basis van pigment. Ik heb 1 merk gezien die dat wel leek te hebben, maar die waren er dan maar in 6 basic kleuren (waaronder zwart en 2 grijzen), dus daar heb ik niet veel aan.
Ik vond wel van Winston & Newton (bekend van de olieverf) een serie stiften op basis van pigment, maar daarvan is de dikte van de punten meer als stiften, dus eigenlijk net iets te dik voor mijn werk.
Daarnaast zijn ze ook best duur.

Verleden jaar vond ik fineliners in vele, fijne kleuren. Helaas niet op basis van pigment, en tja, over de mate van kleurechtheid is het vaak moeilijk om te weten te komen, hoe lang een kleur meegaat.
Het is eigenlijk heel jammer, dat ze dan niet echt te gebruiken zijn, want het zijn echt hele mooie, intense kleuren.


Dus wat nu?
Soms gebruik ik dan kleurpotloden. Waarvan ik eigenlijk ook niet weet, hoe lang de kleuren daarvan meegaan :-). Plus het geeft wat meer af (en de UV spray die je kunt gebruiken, gaat niet zo goed op papier – dat gaat weer kreukelen……).

Nu gebruik ik de fineliners dan toch af en toe, en vermeld er dan maar bij, dat het om een vervagende kleur gaat. Terwijl het misschien best mee zal vallen, geen idee!
En bij sommige tekeningen vind ik het idee, dat de kleur zal gaan vervagen – ooit – ook wel mooi.

Bijvoorbeeld bij deze tekening, waar ik al eerder over opmerkte, dat de inkt zal vervagen, maar niemand weet hoe lang het duurt, net als bij relaties. Au.

Zwartwit tekening met JIJ en IK in rode inkt
365. Jij. Ik. (NB: rode inkt vervaagd)