Gratis Gezeik (2)

Een paar dagen geleden is het rapport ‘Gevangen in de bijstand’ van/door bijstandsgerechtigden met een arbeidsbeperking overhandigd aan de Tweede Kamer.

FNV site: https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/uitkeringsgerechtigden/2021/06/fnv-overhandigt-rapport-gevangen-in-de-bijstand-aa

Het rapport zelf kun je hier lezen / downloaden:
https://www.fnv.nl/getmedia/f3bc12c7-e10f-4095-9bae-99567ea39758/Gevangen-in-de-bijstand-rapport-FNV-Uitkeringsgerechtigden.pdf

Het rapport bevat een aantal zeer schrijnende verhalen, waarvan er in heel Nederland veel meer zijn. Het is eigenlijk niet te bevatten: mensen met duidelijke arbeidsbeperkingen, die ‘goedgekeurd’ zijn, en daardoor in de bijstand worden behandeld alsof er niets met ze aan de hand is.

Zelf heb ik ook al jaren met van alles en nog wat te kampen, en ik herken het nog van 2015, dat ik toen ik bijstand aanvroeg (ik kwam uit situatie van Bbz/ZZP/tijdelijke loondienst) en aangaf dat ik klachten had, werd me meegedeeld dat ik ergens een vinkje had moeten aanvinken, en omdat ik dat niet gedaan had, ik gewoon mee moest draaien met de rest. Dit heeft me toen veel gekost (lang verhaal, ga ik *nu* niet vertellen).

Na een paar jaar weer werken, werd ik erg ziek, waardoor ik – achteraf bezien – mazzel had dat ik tijdens in loondienst ziek werd, en tijdens dat ik uit dienst ging nog steeds ziek was. Anders had ik nu in hetzelfde schuitje gezeten (WW en dan bijstand).
Ik kan me nog zeer levendig herinneren, dat één van de toenmalige leidinggevenden mij vlak voor kerst belde, met het verzoek om mij weer beter te melden, want ‘het was anders zo’n gedoe voor de bedrijfsarts’. Ik was hartstikke ziek! Dus weigerde ik, en bleef herhalen: ik ben ziek, dus ik meld mij niet beter. Daardoor kwam ik in de Ziektewet (ik hoop nog steeds van harte dat die toenmalige werkgever daar flink aan mee heeft moeten betalen – ook een lang verhaal…), en na 2 jaar in de WIA. En dat is zoveel beter gebleken dan de bijstand. Ten eerste iets meer inkomen, maar ook niet al teveel dwang (hoewel dat misschien ook met de pandemie te maken heeft gehad).

En dan te weten, dat er mensen met andere ernstige problematiek, op zo’n manier behandeld worden…. ik vind het echt walgelijk. Dat moet echt veranderen!

PS:

Omdat het één van de redenen was voor mij om dit GT project te beginnen, houd ik jullie hier ook op de hoogte van de/mijn laatste werk/inkomen perikelen. Gratis Gezeik dus, kort gezegd.