FAQ

Staat je vraag er niet bij, mail dan naar hannahcelsius@pm.me

Wat doe je voor ons Mensen, Vrijwillig Kunstenaar?
Ik maak tekeningen, die De Mens gratis* van mij krijgt (als De Mens dat wil).

Waarom dat * bij gratis?
De tekening is gratis, echter, ik verstuur die naar De Mens in een stevig brievenbusding, en helaas maar wel logisch brengt Postnl dit niet gratis, en ik als Vrijwillig Kunstenaar kan al die portokosten niet betalen. Dus die betaalt De Mens.
Plus een piepkleine bijdrage aan verpakking, inkt, pennen, potloden, gummen, papier, webhosting, domeinnaam en advertenties.

Okee, maar wat moet ik in totaal dan wel helemaal niet betalen, zeg!??!?!
€ 3
(normale verkoopprijs van deze tekeningen is tussen de 50 en ? euro, nu vraag ik bij verkoop 25 euro)

Waarom hoeven mensen in Amsterdam dat niet te betalen?!?
Fake antwoord: omdat ze daar allemaal extreemlinks zijn.
Echte antwoord: dat is niet het geval. Alleen mensen die enigszins in de buurt wonen, of ergens waar ik toevallig in de buurt moet zijn, kúnnen het mógelijk gratis krijgen.
UPDATE: check hier in welke wijken ik gratis bezorg.
En dan nog hangt het af van mijn actuele vermoeidheidsniveau, agenda en wat al niet meer. Dus het kan best zijn dat ik m bij je vriend, die 2 straten bij je vandaan woont, wel zelf breng, en bij jou niet.

Wordt je dan zo moe van dat tekenen, Hannah?!?
Nee. Ik heb meerdere beperkingen: evenwichtstoornis, gehoorprobleempje, en dan ook nog eens autistisch……. echt een geweldige combi, deze drie.
Doordat mn evenwichtsorgaan rechts niet meer werkt, moeten de andere zintuigen dit compenseren door volledig open te staan zeg maar, en als je al niet kan filteren, is dat best…. onhandig.
Daarbij werkt het ook niet echt vlekkeloos… vooral na een tijd lopen, of als ik sowieso moe ben, loop ik een beetje als een dronkelap, bots ik tegen dingen aan, of verlies mn evenwicht als ik bijvoorbeeld opzij of omhoog kijk.
Over bruggen lopen is ook vreemd geworden: op de 1 of andere manier kunnen mijn zintuigen niet omgaan met het hoogteverschil, en de schittering van het water, dus wordt ik mega dizzy.
Als het donker is, is dat weer minder, maar heb ik last van het contrast tussen licht en donker, en zwalk ik evengoed.
#zwalker

Je post vaak de tekeningen op social media, zijn deze ook gratis te gebruiken voor iets?
Nee. De gratisheid geldt alleen voor de fysieke tekeningen. Als je een tekening digitaal wilt gebruiken, vraag het even per email en geef aan wat je ermee wilt, dan kijk ik hoe of wat enzo.

Pers: voor een item over dit project, mag je een afbeelding van dit project gratis gebruiken ter illustratie, bij je artikel. Mail me als je een betere resolutie versie wilt daarvoor.

Hoe bestel ik een tekening, en hoe betaal ik?
– voor een gewone bestelling, klik hiero
– heb je een kadobon gekregen en wil je een tekening bestellen > klik dan hiero
– heb je helaas geen geld voor de portokosten, maar wil je wel graag een gratis tekening? klik dan hiero

Hoe weet ik of een tekening beschikbaar is?
Dan staat deze bij de TekeningPagina’s.
Uitzonderingen zijn de tekeningen die al besteld zijn, maar nog niet betaald of waarover nog onduidelijkheid is, daarbij staat in het onderschrift: GERESERVEERD.
Tekeningen die naar een nieuwe eigenaar zijn vertrokken, komen in het Archiefje.

Sommige tekeningen zijn niet meer zichtbaar op de site, en ook niet in het Archiefje. Waar Zijn Ze?!
Deze zijn ergens in een Takeaway = GratisTekening op locatie. De tekeningen daar worden regelmatig ververst, maar kan ook zijn dat ze zijn meegenomen (dat is de bedoeling). Uiteindelijk komen ze ooit weer op de site: ofwel in het Archiefje, of bij de TekeningenPagina’s.

Ik kreeg zomaar een tekening van GratisTekening.nl in mijn brievenbus? WHY?
Omdat ik het leuk vind om Mensen een kadootje te geven. Daar word ik blij van, en hopelijk jij ook!
Zo niet, dan kun je de tekening misschien aan iemand anders kado doen?
Of plak het in je plakboek. Verkoop het op MP. DESNOODS gooi je het in de oudpapierbak (maar dan vind ik je wel een heel erg zurig Mens).

Wat is het formaat van de tekeningen?
Alle tekeningen in dit project zijn A6 formaat, dat is 14,8 x 10,5 cm.

Kan je nog wat meer vertellen over die tekeningen?
De meeste tekeningen heb ik met pigment liner op BIOtop papier gemaakt, en dus alleen in zwart/wit. Maar gaandeweg ben ik ook af en toe met kleuren gaan werken, en ander papier.
Het kan er daardoor soms wel wat raar uitzien, doordat kleuren vaak net even anders worden ingescand en/of weergegeven.
Ook gebruik ik soms vervagende inkt. Als het goed is, staat dat erbij vermeld. Deze inkt kan na verloop van tijd minder fel worden. De tijd van het vervagen weet ik niet. Misschien gaat het jaren goed. Misschien ook niet. Het is een mysterie.

Is dit voor een goed doel of zo?
Ja.
Twee goede doelen zelfs: Mensen krijgen gratis tekeningen en worden daar blij van, en je helpt Celsie aan vrijwilligerswerk.

Hoe hang ik de tekening op, er zit geeneens een lijst bij!?!!??
De Mens kan naar een lijstenmaker, of een lijstje kopen bij een leuke winkelketen, of beter nog: bij de kringloop. Zelf iets knutselen tijdens je quarantaine is ook leuk en educatief.
Maar zonder lijstje kan ook heel goed; hang het op met spelden bijvoorbeeld (het handigst gaat dat, door eerst stukjes schildertape op de muur te plakken, waar de spelden in prikken) , of maak met simpel schilderstape 2 kleine omgekeerde ‘rolletjes’ waarmee je het zo PATS tegen de muur klatst.
Tip: met museumglas in je lijst, blijft het werk beter beschermd tegen UV licht. (tekst loopt door onder foto)

Ook een goed ophangidee: met clip.


Sowieso: hang nooit je kunstwerken in direct zonlicht, dat geshine is echt funest. Voor alles! GEloOf mE nOU mAAr, want ik had een hele mooie kunststoffen blender, en die stond op een plek naast het raam, en op een dag bleek de deksel te verpulveren door het zonlicht.
En ik heb rimpels.

Ik kreeg een tekening, maar nu is de hond/oma/BOA er op gaan zitten. Kan ik nu voor niets een nieuwe uitzoeken?
De Mens mag een nieuwe uitzoeken, maar hiervoor zul je toch ook weer portokosten moeten ophoesten. Misschien kun je de hond/oma/BOA laten meebetalen? Anders zou ik zeker aangifte doen.

Hoeveel tekeningen mag ik maximaal bestellen?
Eén per adres.
Zodat ook andere Mensen van mijn vrijwilligerswerk kunnen profiteren.

Maar ik wil meer tekeningen bestellen!
Dat kan wel, maar dan krijg je er nog steeds maar 1 gratis. De anderen kun je dan bijbestellen voor € 25 per stuk. (normale prijs is minstens 2x zoveel)
Voorbeeldje: je bestelt 4 tekeningen. Dan betaal je € 78 (3 x € 25 + € 3 portokosten).

Je hebt een uitkering, geef je dan al dat geld wel op aan het UWV?
Het UWV heeft op mijn vraag daarover, aangegeven dat ik ofwel wat ik ‘verdien’ kan opgeven bij de Belastingdienst, ofwel ik kan een overzicht van mijn kosten en baten aan hun doorgeven, aan het eind van het jaar. Omdat ik niet sta ingeschreven bij de KvK, en geen ondernemer ben (want geen ene moer verdien), heb ik ervoor gekozen het aan het UWV door te geven, dmv een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Omdat ik in 2020 meer uitgaf dan er binnenkwam, had dit geen gevolgen voor mijn uitkering.

Ik wil je graag wat geld geven, voor de moeite, en om je financieel te ondersteunen.
Dat is heel lief.
Op zich kan ik op dit moment redelijk rondkomen, al kan ik niet meer alles betalen wat ik zou willen (en dan heb ik het niet eens over vakanties of zoiets luxe – ik zal er wel eens een blogpost aan wijden).
Het best help je me, door mijn werk te bestellen (gratis dan wel niet-gratis). En door mijn werk bij anderen onder de aandacht te brengen.
En/Of doneer wat geld voor de uitgestelde tekeningen, zodat mensen zonder geld ook een tekening kunnen bestellen, zonder dat ze daarvoor die 3 piek moeten dokken.

Mag ik de tekening doorverkopen voor heel veel geld?
Succes!
Mocht het je lukken, dan hoef je mij hiervoor niet te betalen (zie de regels voor de volgrecht-vergoeding hiero ).
Wat we ook kunnen doen: zodra je het op MP zet, tip me even, dan drijf ik de prijs voor je op. In dat geval wil ik wel de helft. (dit is een grapje)

Ik wil 2 tekeningen: 1 voor mijzelve, en 1 als kadootje voor een andere Mens!
Top! Maar geef me dan ook twee adressen: die van jou en die van de andere Mens. Als je wilt, kun je me ook je pErSOOnliJKE bOODscHaP doorgeven, die doe ik er dan bij.
Als ik wil, kan ik heel discreet zijn.

Hoe ga jij om met mijn adres- en emailgegevens?
Deze zet ik in een overzichtsbestand, met daarbij het tekeningnummer en de datum van versturen. Zodoende probeer ik misbruik te voorkomen.
Je adresgegevens gebruik ik alleen voor het versturen van de tekening naar dat adres.
Je emailadres gebruik ik alleen voor communicatie over de verzending. Na afloop van het project gooi ik alle gegevens weg.
Wil je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief, dan moet je dat expliciet vermelden in je email waarin je je bestelling doorgeeft.
Ik heb btw geen nieuwsbrief (op het moment van schrijven), kijk maar op mn Twitter of Instagram.

Heb je al die tekeningen wel echt zelf gemaakt? Zijn het unieke tekeningen, of allemaal uitgeprint?
De tekeningen zijn allemaal uniek, en met pigment liner getekend, lijntje voor lijntje, door mijzelf. Ze zijn gesigneerd aan de achterzijde, met jaartal en VK .. (tekeningnummer, van dit project).
Zodat – als je ze doorverkoopt – iedereen weet dat het een Gratis Tekening is en dat jij misbruik maakt van Mijn Onmetelijke Goedheid.

Ik wil graag een tekening over / met een bepaald onderwerp, maar vind die niet op je website. Kan je die voor mij maken?
Ik wil dat graag proberen, dus stuur maar een email naar hannahcelsius@pm.me . Zodra de tekening klaar is, stuur ik je een mail met een foto, dan kun je even rustig nadenken of dat is wat je zoekt. Zo niet, no hard feelings godverdomme, laat het me even weten en dan plaats ik de tekening op de site, in de hoop dat iemand anders jouw vreemde hersenspinsels in combinatie met die vreemde van mij #teamwork, wel kan waarderen.

Ik wil graag een grote tekening, ook gratis, voor mijn noodlijdende organisatie. Kan je die voor mij maken?
Ik zou dat kunnen, maar ik doe dat niet.
Ten eerste: de gratisness geldt alleen voor deze serie A6 tekeningen op deze gratistekening.nl website.
Ten tweede: een grote tekening is erg veel werk, werk waar gewoon voor betaald moet worden. Veel kunstenaars hebben erg weinig geld, en ik ga geen geld voor hun neuzen wegkapen door gratis voor je te gaan werken.
Ten derde: op dit moment zijn heel veel organisaties noodlijdend. Maar, zoals ik al aangaf, veel kunstenaars ook.
Betaal mensen gewoon voor hun werk.

Ik ben daar ook een beetje boos over; want omdat steeds meer organisaties, ook al vóór de coronacrisis, mensen niet meer (kunnen) betalen, en steeds meer met vrijwilligers werken, kan ik (en veel anderen) geen werk meer vinden.